Sunde og raske øjne: Pas godt på dit syn

Øje
Sunde og raske øjne: Pas godt på dit syn
Henrik Andersen
-
06/12/2022
-

Synet er et af de vigtigste sanser, som vi har – dog har vi en tendens til at glemme at få undersøgt vores øjne på samme måde, som vi får tjekket vores tænder ved tandlægen. De fleste mennesker oplever, at deres syn gradvist bliver værre med alderen, men det er ikke altid, at vi selv opdager det.

Det er vigtigt, at få undersøgt sine øjne og sit syn ved optikeren hvert år, fordi man kan have synsfejl uden at vide det. Derudover kan du også være sikker på, at optikeren tjekker for eventuelle øjensygdomme eller generelle forandringer i øjet.

Hvordan foregår en øjenundersøgelse?

En øjenundersøgelse foregår typisk ved, at man først og fremmest undersøger, om der er nogen synsfejl. Dette gøres ved hjælp af en synstest, hvor man skal læse en tekst fra en bestemt afstand. Herefter vil lægen undersøge øjet med et instrument kaldet et spaltelampe.

Ved hjælp af dette kan lægen se dybere ind i øjet, og dermed undersøge bl.a. nethinden og øjenlågsbetændelser. Man kan også få lavet en øjenundersøgelse med et oftalmoskop, hvor man kigger ind i øjet for at se, om der er nogen problemer med nethinden eller andre dele af øjet.

Oftalmoskopet kan også bruges til at se eventuelle problemer med blodkarrene eller andre dele af øjet.

Hvad er et tegn på at man skal have briller?

De fleste mennesker har brug for briller, når de bliver ældre. Dette skyldes, at øjets linse ændrer sig med alderen. Man kan opleve, at man får hovedpine eller svimmelheder, når man læser eller arbejder foran en computer.

Det samme gælder hvis man har problemer med at se ting på lang afstand eller, hvis tingene begynder at flyde sammen. Hvis du oplever disse symptomer, kan det være en god idé at bestille en tid hos din læge eller optiker for at få undersøgt dine øjne nærmere.

Giv dine øjne lidt kærlighed

De fleste af os bruger mange timer foran en skærm hver dag. Det kan være en computer, mobiltelefon, tablet eller fjernsyn. Ifølge undersøgelser ligger børn og unges gennemsnitlige tid foran en skærm mellem seks og ni timer om dagen.

For voksne ligger tallet på fire til seks timer. Skærmtid kan nemt give tørre og trætte øjne eller du kan opleve hovedpine.

Her er nogle råd til, hvordan du kan pleje dine øjne:

  • Sørg for at have god belysning i rummet, når du arbejder eller studerer foran en skærm. Du kan eventuelt sidde tættere på vinduet eller bruge en lampe, hvor lyset er justerbart.
  • Tag pauser fra skærmen hver halve eller hele time. 
  • Drik en masse vand! Det er godt ikke bare for din krop generelt men også specielt for dine øjne.
  • Anskaf dig briller, der beskytter mod blå lys fra dine skærme.
Copyright 2024 - Pilanto Aps